Почти идеални кръгли пясъчни дюни са открити по повърхността на Марс.

...
Почти идеални кръгли пясъчни дюни са открити по повърхността на Марс.
Коментари Харесай

Вижте кръглите дюни на Марс

Почти идеални кръгли пясъчни дюни са открити по повърхността на Марс. За това оповестяват от НАСА, представени от Ройтерс.

Изображенията са направени с камерата за опити с висока разграничителна дарба, която се ръководи от университета на Аризона.

Учени изясняват, че и преди са заснемали пясъчни дюни на Червената планета, само че за пръв път те са толкоз добре завършени. Леката асиметрия в пясъчните дюни демонстрира, че е духал вятър от юг.

Това са следващите фотоси, направени от камерата HiRise, която обикаля към Марс – тя е инсталирана на галактическия транспортен съд Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), прецизират от НАСА.

Колекцията от насъбрани изображения се употребява за наблюдения на заскрежаването на повърхността на планетата през зимния интервал.

Последните фотоси са направени до момента в който MRO е бил на надморска височина от около 300 км над повърхността на Марс. Всеки пиксел в изображението дава отговор на 25 см.

Това е единствено едно от 60-те места на Марс, следени от HiRise. Камерата с висока разграничителна дарба обикаля около Червената планета от 2006 г. насам.

Събирането на изображения в границите на една марсианска година (с дълготрайност 687 земни дни) разрешават на учени да наблюдават колко бързо се трансформират дюните. Така те са открили, че пясъчните дюни от екватора до полюсите се " придвижват “ със скорост от един метър в границите на една марсианска година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР